Éhínség fenyegeti a legszegényebbeket, a politikusok mégsem tesznek semmit

„Miközben szárazság és éhínség fenyeget, és az alapvető élelmiszerek ára közel kétszeresére emelkedett, a kormány és a választási jelöltek nagy része hallgat” – mondta Philip Arnold Subira Anyolo érsek a Kenyát is sújtó gazdasági és élelmiszerválság kapcsán. 

Anyolo érsek aggodalmának adott hangot amiatt, hogy az élelmiszerválság kapcsán kialakult elkeseredettséget eszközként fogják használni az augusztus 9-i kenyai elnök- és parlamenti választás során. „Félő, hogy azon jelöltek, akik kihasználják mások szenvedését, ezzel a helyzettel is csak a saját politikai céljaikat akarják majd elérni” – jelentette ki a főpásztor, bírálva a leköszönő vezetőket is, akik sokkal többet tehettek volna a Kenya egyes területein pusztító tartós aszály hatásainak enyhítéséért.

gettyimages-680144789-20220215.jpg

A krízishelyzet az újonnan megválasztottakkal is megismétlődhet, mert – miként Philip Anyolo érsek fogalmazott – „fennáll a veszélye, hogy a leendő vezetők a korábbi tendenciát folytatva önmagukkal és jövedelmük növelésével foglalkoznak majd, a szegények és a nélkülözők jólétével mit sem törődve”.

A négy éve tartó szárazság, a koronavírus-járvány következményei és a többszöri sáskajárás pusztítása után a helyzetet tovább rontja az ukrajnai háború, ugyanis Kenyában és Afrika szarvának teljes területén élelmezési válság alakult ki a gabona- és műtrágyaszállítás megakadása miatt. Ezenkívül az üzemanyag- és energiaárak drasztikus emelkedése a humanitárius segélyek szállításának költségeit is megnövelte, miközben a globális ellátási láncok megszakadása rendkívüli módon megnehezítette a kiszáradás megakadályozásához szükséges gyógyszerek beszerzését a súlyosan alultáplált gyermekek számára.

 

Forrás: fides.org