A nép teológiája

A Nép Teológiája

Szíriai gyerekek haltak meg a tengeri úton

Camillo Ripamonti atya, a Jezsuita Menekültszolgálat Astalli Központjának elnöke szerint elfogadhatatlan, hogy Európa egyre inkább bűnös közönnyel nézi az ártatlanok halálát. Azt követően nyilatkozott, hogy szeptember 11-én újabb hat szíriai menekült halt meg a Földközi-tengeren Szicília partjainál, köztük egy egyéves és egy kétéves gyermek.

img1_4.jpg

A két kisgyermek, egy kiskamasz és három felnőtt szomjan halt a bárkában, amelyen rajtuk kívül 26 menekült tartózkodott, köztük sokan súlyos állapotban vannak, kórházban ápolják őket. A Jezsuita Menekültszolgálat olasz Astalli Központja a közelgő olaszországi választások előtt azt kéri az ország kormányzására törekvőktől, az országos és nemzetközi intézményektől, hogy „azonnali hatállyal hozzanak létre egy olyan szolgálatot, amely megkeresi a hajótörötteket, és a segítségükre siet a Földközi-tengeren, megmenti a menekülteket, és biztonságos helyre viszi őket, ami nem lehet Líbia. Nyissanak azonnal humanitárius folyosókat a háborús és humanitárius válsággal küzdő területekről és határozzanak meg belépési kvótákat a legális, szervezett és biztonságos migráció kezelésére”. Ripamonti szerint „irreális dolog bezárkózni a saját pozícióinkba, és teljesen leállítani a menekültek érkezését. Irányítani tudjuk-e a migrációt, erőforrássá tenni társadalmaink számára: ez a mércéje annak, mennyire vagyunk képesek a közjót építeni és nagyszabású terveket szőni a jövőről”.

Az Olasz Püspöki Konferencia Migrantes Alapítványa szerint is „elkötelezett cselekvésre van szükség, nem pedig arra, hogy leállítsuk a tengeri mentési műveleteket”. Szíriai menekültek haltak meg, akiktől senki nem tagadhatja meg a nemzetközi védelmet – tették hozzá. „A Földközi-tenger újra sírrá válik, temetővé…” Az alapítvány szintén a humanitárius folyosók létesítését sürgeti, hogy legálisan érkezhessenek Európába azok, akik nemzetközi védelemre jogosultak, mert „miközben csak a szavainkat vesztegetjük, túl sok halott gyűlik fel a tenger mélyén”. Hozzátették:

„Egy demokrácia nem nyugodhat bele, hogy az alapvető emberi jogokat, mint a menedékjogot lábbal tiporják és figyelmen kívül hagyják.”

ddd_1.jpg

Ebben a legutóbbi tragédiában három gyermek vesztette életét (egy-, két- és 12 évesek). Néhány nappal korábban bejárta a világsajtót a négyéves szíriai Loujin fényképe, aki hasonló módon egy tíz napja a tengeren hányódó csónakban vesztette életét, édesanyja karjában. Libanonból indultak el Olaszországba, ahol új életről álmodtak. A kislány halála előtti napokban több riasztás is érkezett a csónakjukról az Alarm Phone menekülteket segítő központba, ahonnan értesítették a hatóságokat, ám a várt segítség nem érkezett meg.

Fordította: Thullner Zsuzsanna

Forrás és fotó: Agensir; Avvenire

Címkék: Menekültek

Legalább tízmillió gyereket fenyeget az éhenhalás

Legalább tízmillió gyereket fenyeget az aszály "Afrika szarvának" országaiban, az utóbbi két hónapban 40 százalékkal ugrott meg az alultápláltságtól és ívóvízhiánytól szenvedő gyerekek száma - közölte hétfőn az ENSZ Gyermekalapja (UNICEF).

dd.jpg

Az UNICEF kiemelte, hogy több mint 1,7 millió gyermek szorul sürgős egészségügyi ellátásra súlyos alultápláltság miatt Kenyában, Etiópiában és Szomáliában. Szomália, Etiópia, Eritrea és Dzsibuti negyven éve nem tapasztalt aszállyal küzd.

Emberek százezrei voltak kénytelenek a már három éve tartó szárazság miatt elhagyni otthonukat, s emiatt sürgősen humanitárius segítségre szorulnak - figyelmeztetett a szervezet.

Ha most nem cselekszünk, néhány héten belül jelentősen meg fog emelkedni a gyermekek halálozási aránya

- mondta Mohamed M. Fall, az UNICEF kelet- és dél-afrikai térségért felelős igazgatója. "Az éhhalál a küszöbön áll" - tette hozzá.

Cselekednünk kell, a fiatalok életének és gyermekkorának megmentése érdekében

rr.jpeg

- mondta Fall. "A gyerekek elveszítik otthonukat, az iskolába járás lehetőségét és jogukat arra, hogy biztonságban nőhessenek fel. Megérdemelnék, hogy a világ rájuk is figyeljen" - tette hozzá.

"Afrika szarvának" országai fokozottan ki vannak téve az ukrajnai háború gazdasági hatásainak, különösen a gabonaszállítmányok akadozása miatt.

 

Címkék: Éhezés

Ferenc pápa újabb kiállása az LMBTQ-személyek mellett

Ferenc pápa személyesen, kézzel írt levélben válaszolt James Martin atyának. Martin atya jezsuita szerzetes, a Vatikán kommunikációs tanácsadója, a híd szerepét tölti be a katolikus egyház és az LMBTQI-személyek között (nemrégiben jelent meg Hidakat építünk című könyve magyarul is).

screen-shot-2016-10-10-at-10_58_04-am-690x460.jpg

Tovább olvasom

Meredeken nőtt az éhezéssel küzdő emberek száma

A pápa a nemzetközi közösség szolidaritását kérte a Szomáliát és a környező térséget sújtó szárazság leküzdésére, mivel a térség lakossága életveszélyben van.

A háború eltereli a figyelmet Szomália életveszélyes helyzetéről

Az Úrangyala elimádkozása után Ferenc pápa felhívta a figyelmet a Szomáliát és a szomszédos országok egyes területeit érintő súlyos humanitárius válságra. Ennek a régiónak a lakossága, amely egyébként is nagyon bizonytalan körülmények között él, jelenleg életveszélyben van a szárazság miatt. A pápa annak a reményének adott hangot, hogy a nemzetközi szolidaritás hatékony választ tud adni erre a vészhelyzetre. Sajnálattal állapította meg, hogy a háború eltereli a figyelmet és másra irányítja az erőforrásokat, majd megjelölte azokat a célokat, amelyek a legnagyobb elkötelezettséget igénylik. Ezek a következők: küzdelem az éhezés ellen, egészségügy és oktatás.

somalia.jpg

Egyszerre sújtja szárazság és infláció Szomáliát

Az ukrajnai háború hatásai egészen Afrika szarváig gyűrűznek. Nem elég, hogy a szomáliai gazdáknak az elmúlt évtizedek legnagyobb szárazságával kell szembenézniük,  a műtrágya és üzemanyagárak is kilőttek, így a megmaradt területeket sem tudják megművelni. 

Szomáliában az élelmiszer nagyobbik része kis gazdaságokból származik. Ha a farmerek tönkre mennek, az tömeges éhezéshez vezet.

,,A kút, amiből az ültetvényeinket locsoltuk kiszáradt. Mivel a vadállatok is elveszítették a legelőiket, bejárnak hozzánk és megeszik a termést. Alig marad, amit learathatnánk" - panaszkodott az egyik földműves. Salah Mohamud szerint az eszközök is nagyon megdrágultak. Új traktorra és szivattyúkra is szükségük lenne, de ezek vagy elfogytak vagy megfizethetetlenek.

Meredeken nőtt az éhezéssel küzdő emberek száma több afrikai országban.

Szomáliában az egyik legsúlyosabb a helyzet: több mint kétszer annyian szenvednek rendszeres éhezéstől, mint egy évvel ezelőtt. Az ukrajnai orosz háború okozta gabonahiányt súlyosbítja a korábbinál is pusztítóbb aszály.

Egy anya, Owliyo Salaad mondja, hogy 12 gyermeke közül négy meghalt ebben a szárazságban, négy pedig súlyos beteg lett, annyira legyengült az éhezéstől.

Az ENSZ szakértői egy genfi sajtótájékoztatón magyarázták, hogy Szomáliában már az ötödik egymást követő esős évszak marad el, ilyen még nem fordult elő.

letoltes.jpg

Rania Dagash, a UNICEF igazgatóhelyettese arra figyelmeztet, hogy a gyermekhalál robbanásszerű növekedése várható több afrikai országban, ha a világ nem cselekszik azonnal. Csak Szomáliában majdnem 400 ezer gyermek annyira alultáplált, hogy állapotuk életveszélyes, eredményes kezelésük kérdéses.

Az alultáplált emberek számára létesített kezelőközpontok megteltek, a túlzsúfolt épületek mellett sátrakban tengődnek azok, akik ellátásra szorulnak. Csak Szomáliában havonta több százan halnak meg az éhezés miatt.

Éhínség fenyegeti a legszegényebbeket, a politikusok mégsem tesznek semmit

„Miközben szárazság és éhínség fenyeget, és az alapvető élelmiszerek ára közel kétszeresére emelkedett, a kormány és a választási jelöltek nagy része hallgat” – mondta Philip Arnold Subira Anyolo érsek a Kenyát is sújtó gazdasági és élelmiszerválság kapcsán. 

Anyolo érsek aggodalmának adott hangot amiatt, hogy az élelmiszerválság kapcsán kialakult elkeseredettséget eszközként fogják használni az augusztus 9-i kenyai elnök- és parlamenti választás során. „Félő, hogy azon jelöltek, akik kihasználják mások szenvedését, ezzel a helyzettel is csak a saját politikai céljaikat akarják majd elérni” – jelentette ki a főpásztor, bírálva a leköszönő vezetőket is, akik sokkal többet tehettek volna a Kenya egyes területein pusztító tartós aszály hatásainak enyhítéséért.

gettyimages-680144789-20220215.jpg

A krízishelyzet az újonnan megválasztottakkal is megismétlődhet, mert – miként Philip Anyolo érsek fogalmazott – „fennáll a veszélye, hogy a leendő vezetők a korábbi tendenciát folytatva önmagukkal és jövedelmük növelésével foglalkoznak majd, a szegények és a nélkülözők jólétével mit sem törődve”.

A négy éve tartó szárazság, a koronavírus-járvány következményei és a többszöri sáskajárás pusztítása után a helyzetet tovább rontja az ukrajnai háború, ugyanis Kenyában és Afrika szarvának teljes területén élelmezési válság alakult ki a gabona- és műtrágyaszállítás megakadása miatt. Ezenkívül az üzemanyag- és energiaárak drasztikus emelkedése a humanitárius segélyek szállításának költségeit is megnövelte, miközben a globális ellátási láncok megszakadása rendkívüli módon megnehezítette a kiszáradás megakadályozásához szükséges gyógyszerek beszerzését a súlyosan alultáplált gyermekek számára.

 

Forrás: fides.org

Ferenc pápa nem tervezi lemondását

A Reuters hírügynökség újságírója, Phil Pullella július 1-jén, szombaton 90 perces interjút készített Ferenc pápával, amelyben szó esett a lemondásáról szóló szóbeszédről, elmaradt afrikai útjáról, tervezett oroszországi és ukrajnai látogatásáról és az amerikai abortusztörvényről is.

Ferenc pápa cáfolja, hogy szándékában állna lemondani („Nem jutott eszembe ez a gondolat. Jelenleg nem.”), és cáfolja azt a szóbeszédet is, hogy rákos beteg lenne. Megerősíti viszont a szándékát, hogy Oroszországba és Ukrajnába utazzon, amint lehetséges, talán szeptemberben. Elmondja azt is, hogy tiszteletben tartja az Egyesült Államok Legfelsőbb Bíróságának döntését a terhességmegszakításról, és megismétli, hogy határozottan ellenzi az abortuszt.

dwd.jpg

Tovább olvasom
Címkék: Ferenc pápa

160 millió gyermek érintett a gyermekmunkában

Június 12-én van a gyermekmunka elleni világnap, amelyet 2002-ben tartottak meg először a Nemzetközi Munkaügyi Szervezet kezdeményezésére azért, hogy ráirányítsa a figyelmet a jelenségre, amely kiskorúak millióinak jogait sérti mélyen szerte világon.

Az International Labour Organization (ILO),  vagyis a Nemzetközi Munkaügyi Szervezet az ENSZ 1919-ben alapított szakosodott szervezete, melynek legfőbb célkitűzése a munkavállalók alapvető munkaügyi és szociális jogainak védelme. A szervezet minden, a munkaerőpiacon megjelenő, 12 évnél fiatalabb munkavállalót gyerekmunkásként tart számon. Az ILO a 18 éves kor alattiak heti 14 óra feletti munkavégzését gyermekmunkának minősíti, amelyet a fiatal jövőbeli munkaerőpiaci és életesélyei szempontjából károsként határoz meg. A munkát vállaló kiskorúak 70 százaléka a mezőgazdaságban dolgozik.

img1_3.jpg

Az ILO célja idén fokozottan is felhívni a figyelmet arra, hogy a kormányzati szociális védelmi rendszerek kiépítése és működtetése nélkülözhetetlen a szegénység és a kiszolgáltatottság elleni küzdelemben, s nélkülük a gyermekmunka felszámolása és megelőzése sem lehetséges. A szociális védelem egyszerre emberi jog és hatékony politikai eszköz annak megakadályozására, hogy a családok gyermekmunkához folyamodjanak válság idején.

Az ILO 2020 eleji adatai szerint körülbelül 160 millió gyermek – 63 millió lány és 97 millió fiú – érintett a gyermekmunkában, ami azt jelenti, hogy világszerte tíz gyermekből csaknem egy biztosan kiskorú munkavállaló. Tehát gyermekek és fiatalok millióiról van szó, akiket még akkor is megfosztanak az oktatáshoz, a pihenéshez, a szabadidőhöz való joguk gyakorlásához szükséges idejüktől, ha csak a nap töredékét kénytelenek munkavégzéssel eltölteni, aminek következtében életkilátásaik fokozatosan szűkülnek.

Az idei világnap mottója „Univerzális szociális védelem a gyermekmunka felszámolásáért” volt.

Ferenc pápa vasárnap emlékezett meg a világnapról:

Ma van a gyermekmunka elleni világnap. Mindannyian kötelezzük el magunkat e csapás felszámolása mellett, hogy egyetlen gyermeket se fosszanak meg alapvető jogaitól, és ne kényszerítsenek munkára. A munkával kizsákmányolt gyermekek drámai valósága felszólítás mindannyiunk lelkiismerete számára!

Címkék: Gyermekmunka

Soha nem látott éhség- és nyomorúsághullám a világban

Antonio Guterres ENSZ-főtitkár szerint az ukrajnai orosz invázió következményei súlyosbodnak a világra nézve, és 1,6 milliárd embert érintenek.

"A háború hatása az élelmezésbiztonságra, az energiabiztonságra és a pénzügyekre rendszerszintű, súlyos és gyorsul" - idézi az AFP ügynökség az ENSZ főtitkárát, aki bemutatta a világszervezet második jelentését a konfliktus következményeiről.

1558372219_026767_1558373916_noticia_normal.jpg

A háború "azzal fenyeget, hogy az éhezés és a nyomor soha nem látott hullámát szabadítja el, társadalmi és gazdasági káoszt hagyva maga után" - mondja Guterres.

Míg az idei válság az élelmiszer termékekhez való hozzáférés hiányáról szól, addig a jövő évi válság magának az élelemnek a hiányáról szólhat - figyelmeztet.

"Csak egyetlen módon lehet megállítani a gyülekező viharfelhőket - véget kell vetni az orosz inváziónak Ukrajnában".

Meredeken nőtt az éhezéssel küzdő emberek száma több afrikai országban. Szomáliában az egyik legsúlyosabb a helyzet: több mint kétszer annyian szenvednek rendszeres éhezéstől, mint egy évvel ezelőtt. Az ukrajnai orosz háború okozta gabonahiányt súlyosbítja a korábbinál is pusztítóbb aszály.

Egy anya, Owliyo Salaad mondja, hogy 12 gyermeke közül négy meghalt ebben a szárazságban, négy pedig súlyos beteg lett, annyira legyengült az éhezéstől.

Az ENSZ szakértői egy genfi sajtótájékoztatón magyarázták, hogy Szomáliában már az ötödik egymást követő esős évszak marad el, ilyen még nem fordult elő.

Rania Dagash, a UNICEF igazgatóhelyettese arra figyelmeztet, hogy a gyermekhalál robbanásszerű növekedése várható több afrikai országban, ha a világ nem cselekszik azonnal. Csak Szomáliában majdnem 400 ezer gyermek annyira alultáplált, hogy állapotuk életveszélyes, eredményes kezelésük kérdéses.

Az alultáplált emberek számára létesített kezelőközpontok megteltek, a túlzsúfolt épületek mellett sátrakban tengődnek azok, akik ellátásra szorulnak. Csak Szomáliában havonta több százan halnak meg az éhezés miatt.

Az Ukrajnában zajló események az európai, az afrikai és ázsiai lakosság megélhetését is veszélyztetik: azokét, akiknek ellátása a fekete-tengeri régió hatalmas, termékeny termőföldjeire támaszkodik.

Az ukrán gazdák vagy menekülnek, vagy harcolnak vagy próbálják házaikat megóvni a fosztogatóktól. A búzát és más élelmiszer-alapanyagokat világszerte szállító kikötők leálltak. A nyugati szankciók pedig Oroszország, a másik mezőgazdasági nagyhatalom gabonaexportját is felboríthatják.

pobreza-yucatan-revista-yucatan-1-e1628263425215-640x360.jpg

"A búza nagyjából 80%-át Ukrajnából importáljuk. Libanon évente 6200-6300 tonna búzát fogyaszt. Természetesen minket is érint a válság. A háború kezdetétől fogva tárgyalunk a gazdasági miniszterrel, a miniszterelnökkel, a jegybankelnökkel, hogy találjunk egy új mechanizmust, hogy felgyorsítsuk a folyamatot, hogy alternatívákat találjunk az olyan országokból származó import helyett, mint Románia, Szerbia, Magyarország és Bulgária" - mondta Ahmed Hoteit, a libanoni búzaimportőrök szindikátusának vezetője.

Szomjaztam, és innom adtatok – Segítsünk együtt, hogy legyen ismét víz a kongói gyermekkórházban

Balog Márta, a Nyolc Boldogság Közösség nővére, az afrikai rendtartomány elöljárója Kongóban van, ahonnan segítségkérést küldött. Mivel olvasóink már többször is tanúbizonyságot tettek nagylelkűségükről, mely afrikai keresztény testvéreink segítését célozta, a Magyar Kurír és az Új Ember örömmel társul a közösség felhívásához: Segítsünk együtt!

sss.jpg

Balog Márta a tegnap az alábbiakat osztotta meg közösségi oldalán:

A kongói Kabindába érkezve nagyon szomorú hír várt minket, mert elromlott a vízszivattyú, ami ellátja a kórházat és a közösségi házat. A szivattyú egy fúrt forrásból, egy völgyből nyomta fel a vizet a kórháznak és nekünk. Nappal 35 fok, éjszaka 22 fok volt.

Engem nem is annyira zavart, hanem a kórházban alakult ki tragikus helyzet, hiszen nem volt víz. Megérkeztek pár hete az alultáplált, éhező gyerekek csoportjai, és már nem tudtak nekik vizet adni arra sem, hogy a gyógyszert bevegyék, és a speciális tápokat sem tudták elkészíteni nekik víz nélkül.

A közösségi testvérek a városban a Karitásztól hozták a vizet, míg két nap múlva ott is elromlott a vízszivattyú a túlterheltség miatt, és az egész városban a két működő kút szivattyúja is elromlott. Három nappal az érkezésem után már csak 10 liter ivóvíz maradt a házban 25 embernek, és vasárnapra (négy nap múlva) 350 vendéget vártunk ebédre.

img1rrrrr.jpg

A kabindai kórház szivattyúja már több mint két hete nem működik, mert Kongóban nem találnak hozzá alkatrészt. A betegek családtagjai gyalog elmennek a városon kívüli forrásokhoz, hogy vizet hozzanak a betegeknek, és mi is kocsival hordjuk hordókban a vizet. Mária nővér, a missziónk és a kórház igazgatója mondta, hogy új szivattyút kellene szerezni, de nincs rá pénz. Ezért most új feladatot vállaltam magamra, és megígértem neki, hogy

gyűjtök pénzt egy új szivattyúra. A szivattyú közzel 3 millió forintba kerül (LOMBARDINI 11LD626-3 ).

A Nyolc Boldogság Alapítvány vállalta, hogy fogadja az adományokat, és aztán megszervezi a pénz eljuttatását Kabindába, hogy megrendelhessék a szivattyút, amit Európából kell majd elszállítani hozzájuk.

Közösségünknek van egy közhasznú alapítványa, ahol várjuk a nagylelkű adományokat. A Nyolc Boldogság Alapítvány folyószámlaszáma: 10918001-00000046-84530004. A közleménybe írják be: kabindai szivattyú.

ee.jpg

Ferenc pápa üzenete a Migrációs Bizottsághoz

Ferenc pápa a Nemzetközi Katolikus Migrációs Bizottsághoz intézett üzenetében támogatja a migránsokról és menekültekről való gondoskodás lelkipásztori tevékenységét, amely az emberi jogok és az emberi méltóság tiszteletben tartása előmozdításának eszköze, összhangban az egyház társadalmi tanításával.

„A menedékjogot kérő személyek, menekültek és kitelepítettek milliói a világ más részein, akiknek égetően szükségük van befogadásra, védelemre és szeretetre”. „Egyházként szeretnénk mindenkit szolgálni, és szorgalmasan munkálkodni a békés jövő építésén. Lehetőségetek van arra, hogy az egyház érdekükben végzett karitatív tevékenységének arcává váljatok!”

Ferenc pápa május 30-án, hétfőn üzenetet küldött a Nemzetközi Katolikus Migrációs Bizottság (ICMC) tagjainak az aznap kezdődő plenáris ülésük alkalmából. Megragadta a lehetőséget, hogy hangsúlyozzon néhány szempontot iránymutatásul, mert három fontos feladat elvégzése okán gyűltek össze: a Bizottság új vezetőtanácsának megválasztása, az új alapszabály elfogadása, valamint a következő évek működési irányelveinek meghatározása.

cq5dam_thumbnail_cropped_750_422.jpeg

A migránsok és menekültek ellátására hozták létre a bizottságot

A Bizottság létjogosultságáról szólva a pápa megjegyezte, hogy a Bizottságot 1951-ben XII. Piusz pápa alapította azzal a céllal, hogy „hálózatot hozzon létre a püspöki konferenciák között világszerte, ezáltal segítve őket a migránsok és menekültek lelkigondozásában”. A Bizottság a püspökök közös lelkipásztori tevékenységének kifejeződése, akik a pápával szeretetközösségben osztoznak az egyetemes egyház iránti aggodalmában „a béke, a szeretet és az egység kötelékében”. A Bizottság jellegénél és egyházi küldetésénél fogva különbözik a civil társadalomban és az egyházban működő többi szervezettől. Emiatt szerepel a „Predicate evangelium” kezdetű apostoli konstitúcióban, mint az Átfogó Emberi Fejlődés Dikasztériumának egyik kompetenciaterülete. Így a plenáris tanács képviseli a Bizottsághoz tartozó különböző püspöki konferenciákat, valamint azon hajlandóságukat, hogy együttműködjenek „a migránsok és menekültek fogadása, védelme, előmozdítása és integrálása érdekében”.

Egyházmisszió „ad intra” és „ad extra”

Ferenc pápa a Bizottság egyházi küldetésének két irányvonalát különböztette meg: „ad intra” és „ad extra”, vagyis befelé és kifelé irányuló tevékenységét. Elmondta, hogy bár a Bizottság elsősorban arra hivatott, hogy segítséget nyújtson a püspöki konferenciáknak és az egyházmegyéknek a migráció kihívásaira adott válaszukban, de arra is törekszik, hogy „előmozdítsa a migránsok lelkigondozásával kapcsolatos projektek kidolgozását és végrehajtását, valamint a lelkipásztori szakképzés biztosítását a migráció területén pasztorális tevékenységet végzők részére” a helyi egyházak szolgálatára. A kifelé irányuló tevékenységet illetően a pápa megjegyezte: a Bizottság arra hivatott, hogy a helyi egyházakkal szeretetközösségben válaszoljon a globális kihívásokra és a migrációs vészhelyzetekre. Sőt, a civil társadalom nemzetközi szintű szervezeteként érdekképviseleti tevékenységet folytat, és kifejezi az egyház elkötelezettségét a migrációs kérdések szélesebb körű nemzetközi tudatosítása iránt. Ily módon „elősegíti az emberi jogok tiszteletben tartását és előmozdítja az emberi méltóságot, összhangban az egyház társadalmi tanításával” – mutatott rá Ferenc pápa.

70 év szolgálati idő

A Szentatya ezután köszönetet mondott a Bizottságnak az elmúlt 70 év során végzett munkájáért, amely különösen segített a helyi egyházaknak válaszolni az ukrajnai háború okozta népvándorlási kihívásokra. Kiemelte továbbá a „menedékjogot kérő személyek, menekültek és kitelepítettek millióit a világ más részein, akiknek égetően szükségük van befogadásra, védelemre és szeretetre”. „Egyházként szeretnénk mindenkit szolgálni, és szorgalmasan munkálkodni a békés jövő építésén. Lehetőségetek van arra, hogy az egyház érdekükben végzett karitatív tevékenységének arcává váljatok!” – fogalmazott Ferenc pápa. Üzenetét azzal a kéréssel zárta, hogy a Bizottság tagjai imádkozzanak érte, majd jókívánságait fejezte ki a plenáris ülés munkájának eredményessége érdekében, és biztosította a tagokat értük mondott imáiról.

Forrás: Vatican Media

Címkék: Menekültek
süti beállítások módosítása