Módosítja a kánonjogot a Vatikán az egyházon belüli szexuális visszaélések visszaszorítása érdekében

Módosítja a kánonjogot a Vatikán az egyházon belüli szexuális visszaélések visszaszorítása érdekében.

Módosítja az egyházi törvényt Ferenc pápa, büntetni fogják a papok szexuális visszaéléseit, abúzusait. Az új törvény az egyháznak dolgozó laikusokra is vonatkozik majd – írja az AP.

 A fiatalkorúak szexuális bántalmazása mellett azt is elismeri az új egyházi jogszabály, hogy felnőtt áldozatai is lehetnek a papok szexuális visszaéléseinek, és azt ugyanúgy büntetni kell. Az AP cikke szerint az új szabályozással megszüntetnek mindenfajta mérlegelést, a püspökök és az egyházi vezetők nem hagyhatják figyelmen kívül a feléjük jelzett visszaéléseket. Sőt, a törvény azt is kimondja, hogy az egyházi vezetők is felelősségre vonhatóak, ha nem vizsgálnak ki egy esetet.

A gyermekek szexuális kihasználását mostantól az emberi méltóság elleni cselekménynek tekinti a kánonjog – magyarázta a főpapi kodifikációs tanács titkárságának vezetője, Juan Ignacio Arrieta.

Az 1983-as törvénykönyvet többen is kritizálták, mert alkalmatlannak bizonyult a szexuális visszaélések kivizsgálására, szankcionálására. Az áldozatok szerint túl sok mérlegelési mozgásteret hagyott a püspököknek, akiknek sok esetben az volt az érdekük, hogy inkább eltussolják a papok visszaéléseit, így elkerülve a nagyobb balhét. 

poepe.png

“Legeltessétek Isten nyáját: viseljétek gondját, ne kényszerűségből, hanem önként, Istenhez híven” (vö. 1Pét 5,2). Péter apostolnak ezekkel a szavaival kezdődik a „Pascite Gregem Dei” k. apostoli konstitúció, amellyel Ferenc pápa megreformálja a Kánonjogi Kódexnek az egyház büntetőjogi szankcióiról szóló VI. Könyvét. Az apostoli konstitúciót a pápa Pünkösdvasárnap ünnepén, 2021. május 23-án, pápaságának kilencedik évében keltezte. A benne foglalt változások idén december 8-tól kezdve lépnek életbe.

Megfelelő válasz a gyors társadalmi változásokra

Annak érdekében, hogy megfelelően válaszolhassunk az egyház szükségleteire az egész világon – magyarázza Ferenc pápa – nyilvánvalóvá vált, hogy felül kellett vizsgálni a Szent II.  János Pál által kihirdetett büntetőjogi szabályozást is, amelyet 1983. január 25-én tett közzé a Kánonjogi Kódexben. Ennek módosítására volt szükség annak érdekében, hogy a főpásztorok rugalmasabb üdvözítő és korrekciós eszközként használhassák, késedelem nélkül és lelkipásztori jótékony szeretettel alkalmazhassák, hogy elkerüljenek súlyosabb bajokat és csillapíthassák az emberi gyengeség által okozott sérüléseket.

A Vatikán kánonjogi kódexének büntetőjogi részének felülvizsgálatát még XVI. Benedek pápa rendelte el és végül 14 év kellett az átdolgozásához.

A módosításban komoly szerepet játszott a volt washingtoni érsek, Theodore McCarrick botránya, aki rendszeresen követett el szexuális visszaéléseket a szeminaristák sérelmére. Az új szabályok alapján a felnőttek közötti nemi kapcsolat is bűnösnek tekinthető, ha egyházi tekintéllyel való visszaéléssel jön létre

.

Forrás: Vatican news, Euronews

Címkék: Abúzus