Jelentés a spanyol katolikus egyház szexuális visszaéléseiről

Ángel Gabilondo spanyol Ombudsman átadta a „Jelentés a a katolikus egyházban elkövetett szexuális visszaélésekről” című dokumetumot a spanyol Kongresszus elnökének, Francina Armengolnak.

A 777 oldalas jelentés rámutat, hogy "a katolikus papok és egyháziak által elkövetett szexuális visszaélések komoly társadalmi problémát jelentenek", ugyanis az elmúlt évtizedekben 440 ezer ember válhatott szexuális visszaélések áldozataivá az egyházban.

angel-gabilondo-1_4_588x353.jpeg

A jelentés továbbá tanúvallomásokat és ajánlásokat tartalmaz az egyházi intézményeknek és a kormánynak a „célkitűzések teljesítéséhez szükséges intézkedések megtételére”.

„Ez egy feltétlen szükséges jelentés ahhoz, hogy választ adjunk azokra a mérhetetlen szenvedéssel teli történésekre, amelyeket éveken át tisztességtelen hallgatás fedett el” – mondta Ángel Gabilondo ombudsman.

A jelentés 487 tanúvallomásból közöl releváns információkat, az ombudsman szerint a vizsgálat az emberek meghallgatására összpontosított: „Meghallgatni az áldozatokat, azt jelenti, hogy szembesülünk a fájdalmukkal. És ami történt, az igazi katasztrófa számukra és a társadalom számára is.” Az ombudsman megerősítette, hogy „e jelentés első, és legfontosabb értelme az áldozatok védelme”.

A nyomozás felhívja a figyelmet arra a tényre, hogy a spanyolországi katolikus egyház hosszú ideig próbálta bagatellizálni a probléma súlyosságát.

A jelentés arra is rámutat, hogy az ország közhatalmai nem rendelkeztek megfelelő eljárásokkal a kiskorúak szexuális zaklatásának megakadályozására, felderítésére és reagálására a katolikus egyház iskoláiban.

Az ajánlások között a jelentés a következőket javasolja:

  • az áldozatok nyilvános elismerése;
  • jóvátétel, kártérítés fizetése az áldozatoknak;
  • az áldozatok és hozzátartozóik segítése a gyógyulási folyamatuk során;
  • állami kárpótlási alap létrehozása az áldozatok javára;
  • Különféle szabályozási reformok a hasonló események megelőzésére;
  • az egyházmegyék nyissák meg a kutatók előtt az aktáikban foglalt információkat.

A jelentés szerint az elkövetők többsége férfi. A visszaélések elkövetésével vádlottak csak egy kis részét állították bíróság elé a polgári hatóságok.

A Jelentés célja a jelenség feltárása, okainak és az érintettekre gyakorolt ​​következményeinek leírása volt, hogy a kiadott ajánlások hasznosak legyenek az áldozatok jóvátétele és a hasonló esetek megelőzése szempontjából.

A spanyolok 1,3%-át érte szexuális zaklatás egyházi környezetben

Az Ombudsman megbízásából végzett felmérés feltárja, hogy a több mint 8000 megkérdezett spanyol személy 11,7%-a állította, hogy 18 éves kora előtt szexuális zaklatást szenvedett el. 3,36% állítja, hogy ez a bántalmazás családi környezetben történt, 0,6%-át katolikus pap vagy egyházi személy bántalmazta, és 1,13%-át egyházi környezetben érte a szexuális visszaélés.

A megkérdezettek 72%-a számára a kiskorúak szexuális zaklatása nagyon súlyos társadalmi probléma, de a spanyolok többsége úgy véli, hogy nem tesznek megfelelő intézkedéseket a leküzdésére.

Pedro Sánchez, Spanyolország miniszterelnöke „mérföldkőnek” minősítette az Ombudsman jelentését a katolikus egyházban tapasztalható szexuális zaklatásokról:

„Professzionális és tiszteletreméltó munka, amelyet most elemezni fogunk, hogy az ajánlásoknak megfelelően cselekedhessünk. Ma egy kicsit jobbá vált az országunk. Az Ombudsman munkája rávilágít egy olyan valóságra, amelyet mindenki ismert, de amelyről senki nem beszélt”.

 

A kormányzó PSOE (Spanyol Szocialista és Munkás Párt) kongresszusi szóvivője, Patxi López azzal vádolta a spanyol katolikus egyházat, hogy folyamatosan megpróbálta eltussolni a papok és egyháziak által elkövetett szexuális visszaéléseket.

„Az egyház megpróbálta bagatellizálni a köreikben előforduló szexuális visszaélések számát és jelentőségét. Nyomást gyakoroltak és hibáztatták az áldozatokat, akiknek el kellett rejtőzködniük. Nagyon kevés visszaélésekkel gyanúsított pap ellen indítottak eljárást a polgári hatóságok. Mindenképpen korrigálni kell az eljárásokat a kiskorúakkal szembeni ilyen visszaélések felderítése és megelőzése érdekében. Mi szocialisták mindent megteszünk annak érdekében, hogy ez ne ismétlődhessen meg."

A spanyol püspöki konferencia bejelentette, hogy hétfőn rendkívüli plenáris ülést tart a jelentés tanulmányozása céljából.

A teljes jelentés itt olvasható spanyol nyelven.

Forrás: El País

Címkék: Abúzus