Pizzaballa bíboros, Jeruzsálem pátriárkája: "Gáza bombázása csak még több halált és pusztítást okoz"

Pierbattista Pizzaballa bíboros, Jeruzsálem latin pátriárkája október 24-én Levél az egész egyházmegyének címmel körlevelet adott ki, melyben a Szentföldön kialakult konfliktussal kapcsolatban fejezi ki fájdalmát, és hívja fel figyelmünket, hogy a háború soha nem vezet semmilyen megoldáshoz.

slide-cardinal-1698129281.jpg

A bíboros levele elején hangsúlyozza, hogy a Hamász igazolhatatlan atrocitásokat követett el:

Lelkiismeretem és erkölcsi kötelességem megköveteli, hogy világosan kijelentsem, hogy ami október 7-én Dél-Izraelben történt, az semmiképpen sem megengedhető, és csak elítélni tudjuk. Semmi nem indokolhat egy ilyen atrocitást.

A pátriárka humanitárius folyosók megnyitását kéri, amelyeken keresztül a segélyszállítmányok és az orvosok bejuthatnak az övezetbe: “ez a kétmillió ember nem mind a Hamász követője.”

Az UNICEF jelentése szerint Gázában 2360 gyermek vesztette életét és 5364 gyermek sebesült meg, vagyis minden nap több mint 400 gyermeket ölnek meg vagy sebesítenek meg az izraeli bombázások következtében.

A Gázát napok óta sújtó folyamatos bombázás csak még több halált és pusztítást okoz, és csak növeli a haragot és a gyűlöletet. Ez nem old meg semmilyen problémát, hanem inkább újakat teremt.

Itt az ideje, hogy véget vessünk ennek a háborúnak, az értelmetlen erőszaknak.

Csak akkor kezdődhet meg egy komoly békefolyamat, ha véget vetünk a több évtizedes megszállásnak és tragikus következményeinek, valamint ha világos és biztonságos nemzeti perspektívát adunk a palesztin népnek. Ha ezt a problémát nem a gyökerénél orvosoljuk, soha nem lesz meg az a stabilitás, amelyet mindannyian remélünk. Ezeknek a napoknak a tragédiája mindannyiunkat, vallási, politikai, civil társadalmi, nemzetközi közösséget komolyabb elkötelezettségre kell hogy késztessen, mint amit eddig tettünk. Ez az egyetlen módja annak, hogy elkerüljük a mostanihoz hasonló tragédiákat. Tartozunk ennyivel a mostani és az elmúlt évek számtalan áldozatának. Nincs jogunk arra, hogy ezt a feladatot másokra bízzuk.

A beszédünk nem szólhat a halálról és a zárt ajtókról. Ellenkezőleg, szavainknak kreatívnak, életadónak kell lenniük, perspektívát kell adniuk és horizontokat kell nyitniuk.

Bátorság kell ahhoz, hogy képesek legyünk igazságot követelni anélkül, hogy gyűlöletet terjesztenénk. Bátorság kell ahhoz, hogy kegyelmet kérjünk, hogy elutasítsuk az elnyomást, hogy előmozdítsuk az egyenlőséget anélkül, hogy egyformaságot követelnénk, miközben szabadok maradunk. Bátorság kell ma, egyházmegyénkben és közösségeinkben is, hogy megőrizzük az egységet, hogy összetartozónak érezzük magunkat egymással, még véleményünk, érzékenységünk és elképzeléseink különbözőségében is.

Forrás:
https://www.lpj.org/posts/letter-to-the-entire-diocese.html

 

Az idézetek és a teljes levél itt olvasható magyar nyelven.

Címkék: Béke