Német evangélikus lelkész: „Isten queer és mindannyiunkat befogadásra hív”

A dél-afrikai születésű Quinton Caesar, aki az alsó-szászországi Wiesmoor városában szolgál evangélikus lelkipásztorként, a német evangélikus egyház kétévenként megrendezett, de a világjárvány miatt legutóbb 2019-ben megtartott – Deutscher Evangelischer Kirchentag záró istentiszteletén a különféle kirekesztések ellen is felemelte szavát Nürnberg főterén. A protestáns egyházi napok mottója az „Itt az idő”volt.

kirchentag_kep.jpg

Prédikációjában a 38 éves lelkipásztor kifejtette, hogy

Itt az idő elmondani, hogy mi vagyunk az utolsó generáció!”

– ami utalás a Letzte Generation (Utolsó Generáció) radikális környezetvédő mozgalomra, akik rendszeresen tiltakoznak Németországban az éghajlatváltozás káros hatásainak csökkentése érdekében.

Quinton Ceasar, aki „teológus, aktivista és lelkészként”jellemzi önmagát, emlékeztette hallgatóságát, hogy

„a fekete életek mindig számítanak (black lives always matter)

Az Európa határain zajló migrációs válságra hivatkozva pedig a lelkész nagyobb segítséget kért a kontinensre hajókon, elsősorban a Földközi-tengeren át érkező bevándorlók számára.

„Senkit sem hagyhatunk meghalni. Itt az idő, hogy hajót küldjünk a menekülteknek és még sok minden mást. Fogadjuk a menekülteket biztonságos kikötőkben!”

A lelkész arra buzdított, hogy mivel mindannyiunk rendelkezünk valamilyen privilégiummal, ezért használjuk fel ezeket a „nagyobb igazságosság érdekében”, és ne az intézményekhez, hatalomhoz, hagyományokhoz, származáshoz, ragaszkodjunk.

A lelkész kiemelte annak a fontosságát, hogy nem szabad homokba dugnunk a fejünket, hiszen a kirekesztés az egyházainkban is jelen van:

„Isten mindig az elesettek, a kirekesztettek, a peremen élők oldalán áll, akiket nem látnak szívesen. És ha Isten ott van, akkor nekünk is ott a helyünk.”

„Itt az idő, hogy mindenki számára biztonságos tereket alakítsunk ki!
Aki az Egyház nevében prédikál, és továbbra is megkülönbözteti a testvéreit jövedelmük, bőrszínük, fogyatékosságuk vagy queer identitásuk alapján, az nem érti a Biblia tanítását.”

„Annak ellenére, hogy a szeretet még sosem volt tömegmozgalom, én mégis optimista vagyok”

– zárta gondolatait Quinton Ceasar.

A keresztény összejövetelen a német koalíciós kormány három vezető tagja, Olaf Scholz kancellár, Annalena Baerbock külügyminiszter és Robert Habeck gazdasági miniszter is beszédet tartott. Az eseményen jelen volt Friedrich Merz, a CDU pártelnöke és az „Utolsó Generáció” nevű zöld aktivista csoport képviselője is.

Forrás: evangelikus.hu

Címkék: Testvériség