Szíriai gyerekek haltak meg a tengeri úton

Camillo Ripamonti atya, a Jezsuita Menekültszolgálat Astalli Központjának elnöke szerint elfogadhatatlan, hogy Európa egyre inkább bűnös közönnyel nézi az ártatlanok halálát. Azt követően nyilatkozott, hogy szeptember 11-én újabb hat szíriai menekült halt meg a Földközi-tengeren Szicília partjainál, köztük egy egyéves és egy kétéves gyermek.

img1_4.jpg

A két kisgyermek, egy kiskamasz és három felnőtt szomjan halt a bárkában, amelyen rajtuk kívül 26 menekült tartózkodott, köztük sokan súlyos állapotban vannak, kórházban ápolják őket. A Jezsuita Menekültszolgálat olasz Astalli Központja a közelgő olaszországi választások előtt azt kéri az ország kormányzására törekvőktől, az országos és nemzetközi intézményektől, hogy „azonnali hatállyal hozzanak létre egy olyan szolgálatot, amely megkeresi a hajótörötteket, és a segítségükre siet a Földközi-tengeren, megmenti a menekülteket, és biztonságos helyre viszi őket, ami nem lehet Líbia. Nyissanak azonnal humanitárius folyosókat a háborús és humanitárius válsággal küzdő területekről és határozzanak meg belépési kvótákat a legális, szervezett és biztonságos migráció kezelésére”. Ripamonti szerint „irreális dolog bezárkózni a saját pozícióinkba, és teljesen leállítani a menekültek érkezését. Irányítani tudjuk-e a migrációt, erőforrássá tenni társadalmaink számára: ez a mércéje annak, mennyire vagyunk képesek a közjót építeni és nagyszabású terveket szőni a jövőről”.

Az Olasz Püspöki Konferencia Migrantes Alapítványa szerint is „elkötelezett cselekvésre van szükség, nem pedig arra, hogy leállítsuk a tengeri mentési műveleteket”. Szíriai menekültek haltak meg, akiktől senki nem tagadhatja meg a nemzetközi védelmet – tették hozzá. „A Földközi-tenger újra sírrá válik, temetővé…” Az alapítvány szintén a humanitárius folyosók létesítését sürgeti, hogy legálisan érkezhessenek Európába azok, akik nemzetközi védelemre jogosultak, mert „miközben csak a szavainkat vesztegetjük, túl sok halott gyűlik fel a tenger mélyén”. Hozzátették:

„Egy demokrácia nem nyugodhat bele, hogy az alapvető emberi jogokat, mint a menedékjogot lábbal tiporják és figyelmen kívül hagyják.”

ddd_1.jpg

Ebben a legutóbbi tragédiában három gyermek vesztette életét (egy-, két- és 12 évesek). Néhány nappal korábban bejárta a világsajtót a négyéves szíriai Loujin fényképe, aki hasonló módon egy tíz napja a tengeren hányódó csónakban vesztette életét, édesanyja karjában. Libanonból indultak el Olaszországba, ahol új életről álmodtak. A kislány halála előtti napokban több riasztás is érkezett a csónakjukról az Alarm Phone menekülteket segítő központba, ahonnan értesítették a hatóságokat, ám a várt segítség nem érkezett meg.

Fordította: Thullner Zsuzsanna

Forrás és fotó: Agensir; Avvenire

Címkék: Menekültek