Méltó munkakörülményekért szólalt fel az érsek

Héctor Miguel Cabrejos Vidarte perui érsek (a képen középen), a perui püspöki konferencia és a latin-amerikai püspöki tanács elnöke a Peruban végzett bányászatról és „közös otthonunk”, a Föld megóvásának kötelességéről beszélt a napokban a Perumin2022 elnevezésű bányászati rendezvényen

vvvv_1.jpg
Héctor Miguel Cabrejos Vidarte perui érsek (a képen középen)

Cabrejos érsek arra figyelmeztetett, hogy a bányászati vállalatoknak gondot kell viselniük az emberi személy méltóságára és kitüntetett figyelmet kell szentelniük a szegényeknek. Peruban ugyanis, amely a világ második legnagyobb réz-, ezüst- és cinktermelő országa, az elmúlt hónapokban tüntetéssorozatba kezdtek a szegény őshonos közösségek a bányászati vállalatok ellen.
„Az Atya az emberek bölcs és felelős használatára, örömére és gondoskodására teremtette a Földet, s az embereknek nincs felhatalmazásuk arra, hogy visszaéljenek a földdel és a természeti értékekkel”
hangsúlyozta az érsek.
„Nem elég, hogy valakinek állása van. Szükséges, hogy a munkakörülmények és a munkakörnyezet méltó legyen Isten gyermekeihez”
mondta.
„Az egyház tiszteletben tartja a társadalmi rendet, ugyanakkor hangsúlyozza, hogy a magántulajdont megelőzően a javaknak egyetemes rendeltetésük van. Ezért nem felejthetjük el, hogy a természeti erőforrások zabolátlan kizsákmányolása káros hatással van a bányászközpontok lakosságára és a bányászati területek közelében élő embereket, s hatalmas kárt okoz a környezetben.
letoltes_1.jpg
Cabrejos érsek elismerte, hogy az érckitermelésnek gazdasági szempontból nagy jelentősége van Peruban, de a gazdasági növekedés nem lehet az emberi személy fejlődésének egyetlen normája, tette hozzá. Társadalmi felelősség is létezik, a szegények pedig kitüntetett figyelmet érdemelnek,
„mert ők azok, akiknek ugyan vannak képességeik és lehetőségeik, de nincs alkalmuk a kibontakoztatásukra és jogaik érvényesítésére”.
Ferenc pápa „Querida Amazonia” kezdetű apostoli buzdítását idézve azzal fejezte be beszédét, hogy „a bányászati projekteknek tekintettel kell lenniük az őshonos népek és kultúrájuk iránti felelősségükre”.
Forrás: Vigilia