Rekordnövekedés a menekültek számában a világon

Egyre növekszik a menekültek száma a világon: 103 millióra tehető a migránsok száma, ami példátlan rekordszám, ez azt jelenti, hogy minden 77 embernek menekülnie kell. Ez több, mint kétszerese a 10 évvel ezelőtt számnak. Ezekről a számokról az Olasz Püspöki Konferencia lelkipásztori testülete, a Migránsok Alapítvány 2022-es jelentése számol be, amelyet december 13-án mutattak be a Gergely Egyetemen.

5bbc5b363.jpg

Olaszország kevesebb menekültet fogad, mint Németország és Spanyolország

2021-ben Olaszországban több, mint 45 000 menedékkérelmet regisztráltak, Németországban ugyanebben az időszakban közel háromszoros, azaz 148 200 kérelmet. Franciaország 103 800-at regisztrált, Spanyolország pedig 62 000-ret. 

Több mint 4 millió ukrán menekült

Az ukrajnai háború hatással volt a migrációs áramlásra. 2022-ben Európa képesnek bizonyult több mint 4,4 millió ukrán menekült befogadására. 

Legalább 1800 ember halt meg a Földközi-tengeren

A menedékkérők vagy menekültek két legforgalmasabb útvonala a Földközi-tenger és a Balkán.  A legmagasabb árat ismét azok fizetik, akik a Földközi-tenger középső részén próbálnak átkelni Olaszországba és Máltára, ahol 1295 halálesetet és eltűnést jegyeztek fel, szemben a nyugati szektorban 172-vel és 295-tel a keleti szektorban. 

Zuppi bíboros: garantálni kell a menedékjogot mindenkinek

Matteo Zuppi bíboros, az Olasz Püspöki Konferencia elnöke szerint a menedékjogot "mindenki számára garantálni kell". A bíboros hangsúlyozta, hogy "a fenti adatok segítenek abban, hogy a problémát a maga valóságában megismerjük". A menedékjogot mindenkinek biztosítani kell."

A menekültek jogainak az Európai Unióban mindenki számára egyenlőnek kell lenniük

Az Olasz Püspöki Konferencia elnöke szerint a Jelentés "segíti a politikát a döntéshozatalban. A menedékjoggal kapcsolatban  fájó megállapítás, hogy egy olyan joggal állunk szemben, amely nem biztosított. Még jobban fáj, ha a jogok Európájára gondolunk, aminek mindig mindenkinek egyformának kell lennie. Az adatok azonban azt mutatják, hogy nem mindig és mindenhol volt egységes a menekültjog alkalmazása."

Forrás: Vatican Media

Címkék: Menekültek