Meredeken nőtt az éhezéssel küzdő emberek száma

A pápa a nemzetközi közösség szolidaritását kérte a Szomáliát és a környező térséget sújtó szárazság leküzdésére, mivel a térség lakossága életveszélyben van.

A háború eltereli a figyelmet Szomália életveszélyes helyzetéről

Az Úrangyala elimádkozása után Ferenc pápa felhívta a figyelmet a Szomáliát és a szomszédos országok egyes területeit érintő súlyos humanitárius válságra. Ennek a régiónak a lakossága, amely egyébként is nagyon bizonytalan körülmények között él, jelenleg életveszélyben van a szárazság miatt. A pápa annak a reményének adott hangot, hogy a nemzetközi szolidaritás hatékony választ tud adni erre a vészhelyzetre. Sajnálattal állapította meg, hogy a háború eltereli a figyelmet és másra irányítja az erőforrásokat, majd megjelölte azokat a célokat, amelyek a legnagyobb elkötelezettséget igénylik. Ezek a következők: küzdelem az éhezés ellen, egészségügy és oktatás.

somalia.jpg

Egyszerre sújtja szárazság és infláció Szomáliát

Az ukrajnai háború hatásai egészen Afrika szarváig gyűrűznek. Nem elég, hogy a szomáliai gazdáknak az elmúlt évtizedek legnagyobb szárazságával kell szembenézniük,  a műtrágya és üzemanyagárak is kilőttek, így a megmaradt területeket sem tudják megművelni. 

Szomáliában az élelmiszer nagyobbik része kis gazdaságokból származik. Ha a farmerek tönkre mennek, az tömeges éhezéshez vezet.

,,A kút, amiből az ültetvényeinket locsoltuk kiszáradt. Mivel a vadállatok is elveszítették a legelőiket, bejárnak hozzánk és megeszik a termést. Alig marad, amit learathatnánk" - panaszkodott az egyik földműves. Salah Mohamud szerint az eszközök is nagyon megdrágultak. Új traktorra és szivattyúkra is szükségük lenne, de ezek vagy elfogytak vagy megfizethetetlenek.

Meredeken nőtt az éhezéssel küzdő emberek száma több afrikai országban.

Szomáliában az egyik legsúlyosabb a helyzet: több mint kétszer annyian szenvednek rendszeres éhezéstől, mint egy évvel ezelőtt. Az ukrajnai orosz háború okozta gabonahiányt súlyosbítja a korábbinál is pusztítóbb aszály.

Egy anya, Owliyo Salaad mondja, hogy 12 gyermeke közül négy meghalt ebben a szárazságban, négy pedig súlyos beteg lett, annyira legyengült az éhezéstől.

Az ENSZ szakértői egy genfi sajtótájékoztatón magyarázták, hogy Szomáliában már az ötödik egymást követő esős évszak marad el, ilyen még nem fordult elő.

letoltes.jpg

Rania Dagash, a UNICEF igazgatóhelyettese arra figyelmeztet, hogy a gyermekhalál robbanásszerű növekedése várható több afrikai országban, ha a világ nem cselekszik azonnal. Csak Szomáliában majdnem 400 ezer gyermek annyira alultáplált, hogy állapotuk életveszélyes, eredményes kezelésük kérdéses.

Az alultáplált emberek számára létesített kezelőközpontok megteltek, a túlzsúfolt épületek mellett sátrakban tengődnek azok, akik ellátásra szorulnak. Csak Szomáliában havonta több százan halnak meg az éhezés miatt.