Vakcinát, földet, otthont és munkát mindenkinek

Peter Turkson bíboros a davosi Világgazdasági Fórumon

Az Átfogó emberi fejlődés vatikáni dikasztériumának prefektusa Peter Turkson bíboros beszéde a davosi Világgazdasági Fórumon.

„Amikor az ember méltóságáról beszélünk, akkor nem köthetünk kompromisszumokat, hanem támogatnunk kell azt”.

davos.jpg

Létezik egy olyan világ, amely házhoz szállíttathatja a bevásárlást, elkerülve a csoportosulás veszélyét, és van egy másik világ, amelynek, ha enni akar, akkor személyesen kell megvennie az ételt azokon a piacokon, ahol nincsenek előre kijelölt távolságtartási szabályok. Egyszerűbben: van egy világ, amelynek van otthona a család biztonságban tartásához, és van egy másik világ, amely nem rendelkezik ezzel a biztonsággal, mert nincs otthona, vagy már nincs olyan helye, amely méltó lenne erre az elnevezésre és nincs munkája, hogy megfizesse azt.

„Azt látjuk, hogy a kormányok csak a saját népükre összpontosítanak, majd csak azután figyelnek másokra”

Több ország is képes gyógyszer-előállításra, és ha a szellemi tulajdon védelmét enyhítenék, akkor a gyártást helyi szinten is meg lehetne oldani, ezzel csökkentve a fertőzés hatását. Új vírustörzsek is megjelentek, amelyek aggasztóak, például Dél-Afrikában, és ha „felfedeznének alternatív terápiákat, az segíthetne a vészhelyzet kezelésében és a halálozási arány csökkentésében”

Megállítani a szegénységet, mielőtt az „vírussá” válna

„Egy ideje együttműködünk az ún. népi mozgalmak csoportjaival. Három kulcsfontosságú területet azonosítottunk: föld, munka és otthon. Ennek a három célnak a megvalósítására törekszünk most, hogy biztosítani lehessen az embereknek a helyet, ahol aludni tudnak, ez pedig annyit jelent, hogy védelmezni kell a családot is, valamint annak biztonságát és jólétét is óvni kell.”

davos2.jpg

Ez az erőfeszítés - amelyet a pápa hónapok óta szorgalmazott, a világ lelkiismeretéhez fellebbezve, amely rendelkezik a szükséges eszközökkel - lehetséges, ha egy világos értéken nyugszik: 

„a személy áll a középpontban”. 

„Amikor az ember méltóságáról beszélünk, akkor nem köthetünk kompromisszumokat, hanem támogatnunk kell azt.

Ez a figyelem kérdése, ami politikai választássá és cselekvési iránnyá válik. Egy bizonyos ponton megpróbálunk olyan platformot létrehozni a szociális gazdaságpolitikával, amely képes arra, hogy gondoskodjon egymásról, mert az emberi család egyetlen, egymással összekapcsolt család. A szolidaritás, a „gondoskodás” gyakorlása teremt emberi testvériséget és terjeszti azt el.

Az emberi család egyetlen, egymással összekapcsolt család. A szolidaritás, a „gondoskodás” gyakorlása teremt emberi testvériséget és terjeszti azt el

Forrás: Vatican Media

Címkék: Szegénység