Ferenc pápa az emberkereskedelem ellen

Ferenc pápa videóüzenetet tett közzé Bakhita Szent Jozefina február 8-i ünnepén, az emberkereskedelem elleni 7. világnap alkalmából, melyben sürgeti egy olyan gazdaság megteremtését, mely lehetetlenné teszi az emberkereskedelmet.

A világnap abban segít, hogy felhívja a közvélemény figyelmét erre a drámára, valamint imára és küzdelemre szólít fel. A megfontolásokat azonban konkrét tettek kövessék, hiszen a végső célkitűzés az, hogy minden rabszolgává tett személy saját életének főszereplője lehessen, aki részt vesz a közjó megteremtésében.  Emberséggel és bátorsággal lépjünk az emberkereskedelem áldozataihoz, reménységet adva nekik. 

A törődő gazdaság gondjába veszi az embereket és a természetet

Ferenc pápa videóüzenetében három pontra hívta fel a figyelmet az „emberkereskedelem nélküli gazdaság” témakörében, mely a gazdaságtól azt kéri, hogy legyen támogató jellegű, szabályozza igazságosan a piacot és bátran kezdeményezzen. Első pontként a törődő gazdaság gondjába veszi az embereket és a természetet, azáltal, hogy termékeket és szolgáltatásokat nyújt a közjó növelése érdekében, Törődik a munkával, olyan lehetőségek megteremtésével, melyek nem zsákmányolják ki a dolgozót. A pandémia megkeserítette és súlyosbította a munkakörülményeket, sokan elvesztették munkahelyüket, köztük az emberkereskedelem áldozatai, akik pedig már a társadalmi beilleszkedés útján jártak. E kihívásokkal szemben fontos a mások törékenysége iránti felelősség tudatosítása, s így várható, hogy a szolidaritás révén biztonságosabb és stabilabb társadalmat tudunk építeni.   

A törődő gazdaság gondjába veszi az embereket és a természetet, azáltal, hogy termékeket és szolgáltatásokat nyújt a közjó növelése érdekében, Törődik a munkával, olyan lehetőségek megteremtésével, melyek nem zsákmányolják ki a dolgozót. 

bbb.jpg

Igazságosan szabályozott piacgazdaság  

Az emberkereskedelem nélküli gazdaság második pontként olyan piaci szabályokkal rendelkező gazdaság, amelyek elősegítik az igazságosságot, nem pedig a saját kizárólagos érdekeket. Az emberkereskedelem a neoliberális kapitalizmusban virágzik, a piacok deregulációjában, vagyis a piaci szabályozás csökkentésében érdekelt, amelynek célja a minél több nyereség szerzése. Ebben a logikában a döntések nem etikai kritériumok alapján születnek meg, hanem az uralkodó érdekek szerint, gyakran ügyesen, humanitárius vagy ökológiai látszat örve alatt. De ez a választás nem tekinti az emberek érdekeit, így az ember végül csak egy szám marad.

Az emberkereskedelem a neoliberális kapitalizmusban virágzik, a piacok deregulációjában, vagyis a piaci szabályozás csökkentésében érdekelt, amelynek célja a minél több nyereség szerzése. 

A türelmes és önzetlen építkezés, főként válság idején, nagy bátorságot igényel

A türelmes építkezés, a nemcsak az előnyökre figyelő tervezés bátorságot igényel, főleg hosszú távon – szól az üzenet harmadik pontjában Ferenc pápa. A törvényes nyereséget kell bátran hozzákapcsolni a foglalkoztatás és a tisztességes munkakörülmények előmozdításához. A jelenlegi válság idején még inkább szükség van ilyen bátorságra, mert a válság idején elszaporodik az emberkereskedelem, ezért meg kell erősíteni egy olyan gazdaságot, amely nem rövidlátóan, hanem tartós módon, szilárdan reagál a válságra - zárul Ferenc pápa videóüzenete az emberkereskedelem elleni küzdelem 7. világnapjára.

Bakhita Szent Jozefina előkelő szudáni családban született 1869-ben. 7-9 éves korában arab rabszolgakereskedők fogságába esik. Ezer kilométeres gyalogútra kényszerítik, közben kétszer is eladják. Az átélt verések és erőszakos szörnyűségek hatására a kislány még a nevét is elfelejti. Török gazdája eladja a kartúmi olasz alkonzulnak, aki hazaköltözve magával viszi Bakhitát Olaszországba, ahol a bíróság szabad embernek nyilvánítja. Megtér a katolikus hitre és készület után 21 évesen fogadja a beavatási szentségeket Giuseppe Sarto atyától, a későbbi X. Szent Piusz pápától. Hat évvel később is az ő kezébe teszi le fogadalmát a vicenzai kanossziánus nővérek között, akik „Madre Morettának, Fekete anyának hívják”. 78 éves korában, nagy lelki békében hunyt el 1947-ben. A jubileumi szentévben 2000. október 1-én a Szent Péter-bazilikában avatta szentté Szent II. János Pál pápa.  

bakhita.jpg

Forrás : Vatican Media