Történelmi jelentőségű vallásközi találkozó Irakban

Ferenc pápa: „A béke felé vezető utunkhoz a testvériség konkrét lépéseire van szükség”

Az iraki apostoli látogatás során Ferenc pápa a káldok Ur városába utazott, amely a három nagy vallás - az iszlám, a kereszténység és a judaizmus - szülőhelye. A Szentatya találkozott a három ábrahámi vallás képviselőivel. Arra buzdította a keresztényeket, a muzulmánokat és a zsidókat, hogy a béke útján haladjanak, Isten Ábrahámnak tett ígéretének csillagai alatt.

talalk1.jpg

A Szentatya minden vallás híveit arra buzdította, hogy a szeretet révén őrizzék meg a testvériséget 

„Fent a Mindenható arra hív bennünket, hogy soha ne különüljünk el szomszédainktól. Isten mássága mások felé mutat, testvéreink felé.”

Szerinte a hívők nem hallgathatnak, amikor a terrorizmus visszaél a vallással, mivel az erőszak és a szélsőségesség nem vallásos szívből származik. Az Irakot beárnyékoló „terrorizmus, háború és erőszak sötét felhőit” elítélve Ferenc pápa emlékeztetett arra, hogy „emiatt minden etnikai és vallási közösség szenvedett”. Különösen a jazidi közösség védelmében emelte fel a hangját, akik közül sokakat meggyilkoltak, rabszolgaként eladtak és áttérésre kényszerítettek. A pápa imádkozott azokért, akik elmenekültek Irakból vagy akiket elraboltak, kérve Istent, hogy „hamarosan hazatérhessenek”. „Imádkozzunk azért, hogy a lelkiismereti és vallásszabadságot mindenhol elismerjék és tiszteletben tartsák. Ezek alapvető jogok, mert szabaddá tesznek minket, hogy szemléljük a mennyet, amelyre teremtettünk.”

Ferenc pápa emlékeztetett a pusztításra és a halálra, amelyet az ún. Iszlám Állam okozott Irak északi részén. A pusztítás ellenére „néhány csillag mégis ragyogott” - mondta, utalva a templomok és mecsetek újjáépítésére irányuló közös erőfeszítések számos példájára. 

És mi, hívők, nem hallgathatunk, amikor a terrorizmus visszaél a vallással. Sőt, a mi dolgunk egyértelműen eloszlatni a félreértéseket. 

Saját utunkon arra kaptunk meghívást, hogy hagyjuk magunk mögött azokat a kötelékeket és kötődéseket, amelyek azáltal, hogy saját csoportjainkba bezárva tartanak bennünket, megakadályozzák, hogy üdvözöljük Isten határtalan szeretetét, és hogy másokat testvéreinknek tekintsünk.”

talalk3.jpg

A Covid-19 járvány megmutatta nekünk, hogy senki sem hagyhatja figyelmen kívül mások, különösen a legkiszolgáltatottabbak szenvedését. A békéhez olyan szövetségekre van szükség, akik nem egymás ellen uszítanak, hanem olyanokra, akik egyesítenek bennünket a megosztottság legyőzésével. A pápa hozzátette, hogy a gyűlölet az igazi ellenség. „Akinek van bátorsága a csillagokra tekinteni, aki hisz Istenben, annak nincsenek ellenségei, amelyekkel harcolnia kell. Csak egy ellenséggel kell szembenéznie, egy olyan ellenséggel, amely a szív ajtajánál áll és kopogtat. Az ellenség a gyűlölet.”

A mai zivataros időben nem ment meg bennünket az elszigetelődés, nem ment meg a hadifelszerelés megerősítésére és a falak felhúzására irányuló verseny, sőt ez még jobban eltávolít és még dühösebbé tesz bennünket. Nem ment meg a pénz bálványának imádása, mely önmagába zárja az embert, és az egyenlőtlenség szakadékait hozza létre, melyekben az emberiség elsüllyed. Nem ment meg a fogyasztás, mely elbódítja az elmét és megbénítja a szívet.

Végül Ferenc pápa arra ösztönözte a három ábrahámi vallás hívőit, hogy merítsenek ihletet közös atyjukból és fegyvereiket alakítsák a béke eszközeivé. „Rajtunk múlik, hogy emlékeztessük a világot arra, hogy az emberi életnek van értéke önmagában és nem azért, amire használható. A meg nem született élet, az idősek, a migránsok, valamint a férfiak és nők élete, függetlenül a bőrük színétől vagy a nemzetiségüktől, mindig szent és ugyanannyit számít, mint mindenki más élete!” Ábrahám útja „a béke áldása” volt. Saját napjainkban a béke felé vezető utunkhoz a testvériség konkrét lépéseire van szükség, és arra, hogy összefogjunk valami jó elérése érdekében. „Különböző vallású testvérek, itt otthon érezzük magunkat és innen együtt kívánjuk elkötelezni magunkat Isten álma megvalósítására, hogy az emberi család vendégszeretővé és befogadóvá váljon minden gyermeke számára; hogy felnézve ugyanarra az égre, békében utazzon ugyanazon a földön.”

Az Ég egy másik utat mutat nekünk, ez a béke útja. Ez megkívánja, hogy – különösen viharos időkben – egy hajóban evezzünk. Becstelen dolog, hogy miközben mindannyiunkat megpróbál a világjárvány okozta válság – és különösen itt, ahol a konfliktusok nagy nyomorúsághoz vezettek –, valaki mohón saját pénzügyleteire gondol. Nem lesz béke osztozás és elfogadás nélkül, olyan igazságosság nélkül, amely mindenki számára méltányosságot és fejlődési lehetőséget biztosít, kezdve a leggyengébbekkel. Nem lesz béke olyan népek nélkül, amelyek kinyújtják kezüket más népek felé. Nem lesz béke, amíg a többiek „ők” lesznek, és nem „mi”. Nem lesz béke, amíg a szövetségek valakivel szemben köttetnek, mert az egymás elleni szövetségek csak a megosztottságot növelik. A békéhez nem győztesek vagy vesztesek kellenek, hanem fivérek és nővérek, akik a múltbeli meg nem értések és sebek ellenére a konfliktustól az egység felé haladnak.

 

A mi feladatunk, a mai emberiségé, és mindenekelőtt a mienk, minden vallás hívőinek feladata, hogy a gyűlölet eszközeit a béke eszközeivé alakítsuk. A mi feladatunk, hogy határozottan sürgessük a nemzetek vezetőit, hogy a fegyverek növekvő terjedése adja át helyét az élelmiszer-szétosztásnak az összes ember között. A mi feladatunk, hogy elhallgattassuk a kölcsönös vádakat, és így hangot adjunk a bolygónkon élő elnyomottak és eldobottak kiáltásának: nagyon sok ember nélkülözi a kenyeret, az orvosságot, az oktatást, a jogokat és a méltóságot! A mi feladatunk, hogy rávilágítsunk a pénz körüli gyanús műveletekre, és erőteljesen követeljük, hogy a pénz ne mindig és ne csak kevesek féktelen jómódját növelje. A mi feladatunk, hogy óvjuk közös otthonunkat a ragadozó szándékoktól. A mi feladatunk emlékeztetni a világot arra, hogy az emberi élet azért értékes, ami, és nem azért, amivel rendelkezik, és hogy a születendő gyermekeknek, az időseknek, a migránsoknak, minden színű és nemzetiségű férfiaknak és nőknek az élete mindig szent és ugyanannyit ér, mint mindenki másé! A mi feladatunk, hogy bátran felemeljük szemünket, és felnézzünk a csillagokra, melyeket Ábrahám atyánk is látott, az ígéret csillagaira.

 

 Forrás: Vatican Media