A válságban az élet védelme előrébb való a gazdasági érdeknél

Újra kell gondolni az adósság nemzetközi szerkezetét, mint a pandémiára adott válaszunk szerves részét.

A pápa üzenetet küldött a 27. ibér-amerikai csúcstalálkozó résztvevőinek, amelyben a koronavírus okozta válságról beszél. Emlékeztet az áldozatokra és a sok millió fertőzöttre, illetve arra az aggasztó hatásra, amit a pandémia tesz a fiatalokra.

A Szentatya a szervezet főtitkárának, Rebeca Grynspan Mayufisnak címzett üzenetében végigveszi a latin-amerikai régióban, a járvány miatt kialakult helyzetet. A 27. ibér-amerikai csúcstalálkozón, melyet Andorrában rendeztek meg 22 spanyol- és portugálajkú ország képviselteti magát. (Az Ibér-Amerika mint kifejezés az Ibéria és az Amerika szavak összevonásából jött létre. Az Ibériai-félsziget illetve Latin-Amerika országaira vonatkozik, amelyek korábban a Spanyol- és Portugál birodalom részei voltak, így kulturálisan közel állnak egymáshoz. 1991 óta évente megrendezik az ibér-amerikai csúcstalálkozót 19 latin-amerikai és 3 ibériai ország részvételével. Idén kilenc megfigyelő állam is képviseltette magát az összejövetelen).

Felelősen és testvérien

A pápa arra emlékezteti a résztvevőket, hogy a hétköznapi élet minden területére szörnyű hatással van a Covid-19-járvány. Ebben a rendkívül nehéz helyzetben valamennyi állam óriási áldozatokat hoz. A nemzetközi közösséget egységes fellépésre szólítja a Szentatya, a felelősség és a testvériség szellemében nézzenek szembe az eddigi és az előttünk álló kihívásokkal.

cumbre.jpeg

A pandémia nem tesz kivételt senkivel

Ferenc pápa üzenetében emlékeztet a több millió áldozatra és betegre. A pandémia nem tett kivételt senkivel, és ugyanúgy sújtott le az emberekre, bármilyen kultúra, vallás képviselői, bármilyen társadalmi vagy gazdasági helyzet jellemzi őket. A fertőzöttek családtagjait is meg kell értenünk. Valamennyien tudjuk, milyen elveszíteni egy közeli szerettünket, aki a koronavírus miatt halt meg, vagy megfertőződött. Mindannyian tisztában vagyunk vele, milyen nehéz a családoknak az, hogy nem lehetnek barátaik vagy rokonuk közelében, hogy jelenlétükkel és vigaszukkal segítsenek rajtuk. Mindenki látta, hogy milyen hatással van sok gyerekre és fiatalra ez a tragikus helyzet, és aggódva figyeljük, hogy milyen következménnyel jár ez a jövőjükre – fejti ki üzenetében a pápa.

A pápa köszönetet mond az egészségügyi dolgozóknak

A Szentatya külön szól az orvosokról, ápolókról, egészségügyi dolgozókról, kórházlelkészekről és önkéntesekről, méltatva azt a kemény munkát, amivel nemcsak ápolják a betegeket, de saját életüket is kockára teszik. Ők helyettesítették a betegeknek a családot és a barátokat. A pápa elismerően nyilatkozik a Covid-19 elleni vakcinák kutatásában ilyen rövid idő alatt véghez vitt erőfeszítésekről. A széles körű immunizálást egyetemes közjónak kellene tartani – figyelmeztet.

Egyesíteni kell erőinket, hogy új távlatot nyissunk meg, ahol a fő cél nem a gazdasági nyereség, hanem az emberi élet védelme.

A vakcinák egyenlő elosztását sürgeti

Ezzel kapcsolatban Ferenc pápa annak a reményének ad hangot, hogy egyre újabb szolidaritási formákat hoznak létre. Minden olyan kezdeményezésnek örülni kell, melyek a vakcinák egyenlő elosztását célozzák, nem pusztán gazdasági szempontok alapján, hanem minden ember szükségleteit figyelembe véve, főként a legkiszolgáltatottabb és leginkább rászorulók esetében. A jelenlegi válság ugyanakkor kedvező alkalom arra, hogy újragondoljuk a személy és a gazdaság kapcsolatát, és túllépjünk a halál kultúráján. Egyesíteni kell erőinket, hogy új távlatot nyissunk meg, ahol a fő cél nem a gazdasági nyereség, hanem az emberi élet védelme. Olyan gazdasági újraindítási modellre van szükség, amely inkluzívabb és fenntarthatóbb új megoldásokat hoz, az egyetemes közjó szolgálatában, és ezzel megvalósítja Isten ígéretét minden ember számára.

A szegény országok adóssága

Ferenc pápa a legkiszolgáltatottabb országok helyzetével kapcsolatban megállapítja: újra kell gondolni az adósság nemzetközi szerkezetét, mint a pandémiára adott válaszunk szerves részét. A rászoruló országok adósságának újratárgyalása olyan gesztus, ami segít majd a szegény népek fejlődésében, hogy hozzájussanak a vakcinához, az egészségügyi ellátáshoz, a neveléshez és a foglalkoztatáshoz. Ezt a gesztust pedig szilárd gazdaságpolitikai intézkedéseknek kell követniük, valamint olyan jó közigazgatásnak, ami eléri a legszegényebbeket is.

Politikai akarat a változtatáshoz

A pápa végül arra szólít minden államot, hogy mutasson nagyobb szolidaritást, és olyan kezdeményezéseket valósítson meg, melyek ösztönzik a gazdasági és termelési fejlődést, és ezáltal mindenki a lehető legkedvezőbb kilátásokkal lábaljon ki a jelenlegi válságból. A latin-amerikai és ibériai országok 27. csúcstalálkozójára küldött üzenetét a pápa erőteljes felhívással zárja a politikai vezetőkhöz. Mindebből semmi nem valósulhat meg a politikai döntéshozók szilárd akarata nélkül, mely valóban változtatni akar a dolgokon. Igaz ez különösen a fontossági sorrendre, vagyis hogy ne a szegények fizessék a legmagasabb árat azokért a drámákért, melyek most emberi családunkat sújtják.

 

Forrás: Vatican News