A belarusz püspökök a lengyel határnál tartózkodó migránsok megsegítésére hívnak

A Fehéroroszországi Katolikus Püspöki Konferencia püspökei üzenetben fordultak a hívekhez, hogy a Karitászon keresztül segítsenek a fehérorosz–lengyel határon tartózkodó menekülteknek. A levelet a plébánosok november 14-én olvassák fel minden vasárnapi szentmisén.

belarus.jpg

A levelet teljes terjedelmében, magyar fordításban közöljük.

Kedves papok, szerzetesi közösségek testvérei!

Krisztusban kedves Testvéreim!

A fehérorosz–lengyel határon már napok óta példátlan migránsválság zajlik. Áldozatai a Közel-Keletről érkező menekültek, köztük gyerekek és fiatalok, akik közvetlenül az államhatár közelében, szabadtéri táborokban tartózkodnak. Ezek a szélsőséges helyzetben lévő emberek a megélhetéshez szükséges eszközök híján szenvednek éhségtől, hidegtől, az alapvető egészségügyi ellátás hiányától, valamint attól, hogy nincs tető a fejük felett.

Keresztényekként nem lehetünk közömbösek a valódi emberi szenvedés iránt.

Keresztényekként nem lehetünk közömbösek a valódi emberi szenvedés iránt. Mindig emlékezzünk Jézus Krisztus szavaira: „Éhes voltam, és ennem adtatok; szomjas voltam, és innom adtatok; mezítelen voltam, és felruháztatok; amit e legkisebb testvéreim közül eggyel is tettetek, velem tettétek” (Mt 25,35–40). Erkölcsi kötelességünk a jelenleg az államhatáron tartózkodó migránsok megsegítése. Ezért kérünk benneteket, kedves paptestvérek, hogy szervezzétek meg az anyagi segítségnyújtást az alábbi formában:

1. 2021. november 14-én, vasárnap Fehéroroszország mind a négy egyházmegyéjének összes plébániáján gyűjtsenek pénzadományokat, amelyeket a Grodnói Egyházmegye Karitászának kell átutalni a menekültek javára. Az ARIP elektronikus fizetési rendszerén keresztül lehetőség van pénzbeli adományok átutalására is a grodnói Karitász számlájára.

2. Grodnó város plébániáin szervezzék meg különböző méretű meleg ruhák, lábbelik, személyes higiéniai eszközök, takarók, gyermekholmik (pelenka, ruhák stb.) gyűjtését. Sertéshús kivételével olyan élelmiszereket is gyűjthetnek, amelyek szavatossági ideje nem járt le, s nem igényelnek különleges tárolási feltételeket. Az adományokat a grodnói Karitász munkatársai gyűjtsék össze és adják át a rászorulóknak.

Ezúton is köszönjük mindazoknak, akik csatlakoznak ehhez a segítségnyújtási akcióhoz, és szolidaritást vállalnak a nehéz helyzetbe került emberekkel. Fogadjátok a mindenható Isten köszönetét, és a Boldogságos Szűz Mária, az Irgalmasság Anyja vigyázzon rátok.

Minszk, 2021. november 13.

főpásztori áldással,

Fehéroroszország katolikus püspökei

Fordította: Hidász Ferenc OFM

Forrás: Fehéroroszországi Katolikus Püspöki Konferencia