Az ukrajnai háború Sierra Leone-i következményei

Az orosz agresszió nincs is olyan távol Afrikától: Sierra Leonéban a nemzetközi piacok ellátási nehézségei miatt magasra ugrott az alapvető szükségleti cikkek, például a rizs ára.

Az ukrajnai háború következtében is fokozódó számos gazdasági nehézség közepette folyamatosan növekszik az élelmiszerek ára a háború piacra gyakorolt hatásai következtében. Más afrikai nemzetekhez hasonlóan a természeti erőforrásokban gazdag ország külföldtől való függése sem segít ebben a helyzetben. A fiatalok körében – 20 évvel a polgárháború vége után – erősen él a remény egy új társadalmi szövet felépítésére – nyilatkozta Riccardo Racca testvér, a Siera Leone-i szalézi misszióból 

dd.jpeg

A háború következményei az alapvető szükségletekre

Mint sok afrikai országban Sierra Leonéban is sok fiatal él és jelentős természeti erőforrások találhatók, de még mindig nincs igazi helyi fejlődés. Jelentős a külföldtől való függés, és az ukrajnai háború következményei drámaiak a termékhiány és a magasabb árak tekintetében. Kiemelte a rizs példáját: az országban termelnek rizst, de nem annyit, amennyire szükség van, ezért importra szorulnak. Ebben az időszakban azonban egy olyan alapvető élelmiszer, mint a rizs, sokkal többe kerül. Az üzemanyag és egyéb termékek ára szintén megemelkedett.

Nehéz 20 éves újjáépítési folyamat a polgárháború után

Sierra Leone 1961-ben nyerte el függetlenségét, miután több mint 170 évig a brit birodalom gyarmata volt. A gyarmatosítás vége azonban nem vezetett a belső nyugtalanságok és feszültségek megszűnéséhez. Sőt, új problémák jelentek meg a hatalmát gyakorolni képes állam megerősítésével, az állampolgárok jólétének biztosításával, az alapvető szolgáltatások megfelelő kínálatával, az igazságszolgáltatással és a belső rend fenntartásával kapcsolatban.

A háborús sebek gyógyítása

Tíz évvel a függetlenség elnyerése után kikiáltották a köztársaságot, amelynek fővárosa Freetown lett. Ennek ellenére Sierra Leone hamarosan drámai és véres évtizedet élt át a polgárháború miatt. A konfliktus – amelyet a kormány és a Forradalmi Egység Front (RUF) lázadóinak összecsapása jellemzett – 1991-ben kezdődött és 2002-ig tartott. Azóta a szaléziak rendkívüli elkötelezettséggel igyekeznek begyógyítani a háborús sebeket, különösen az egykori gyermekkatonák körében.

Forrás: Fausta Speranza / Somogyi Viktória – Vatikán

Címkék: Szegénység