Ferenc pápa újabb kiállása az LMBTQ-személyek mellett

Ferenc pápa személyesen, kézzel írt levélben válaszolt James Martin atyának. Martin atya jezsuita szerzetes, a Vatikán kommunikációs tanácsadója, a híd szerepét tölti be a katolikus egyház és az LMBTQI-személyek között (nemrégiben jelent meg Hidakat építünk című könyve magyarul is).

screen-shot-2016-10-10-at-10_58_04-am-690x460.jpg

A Szentatya az idén megtartott Outreach 2022 rendezvény alkalmából küldött személyes üzenetet az amerikai jezsuitának:

„Arra buzdítalak, hogy továbbra is dolgozz a találkozás kultúráján, amely csökkenti a távolságokat és gazdagít bennünket a különbözőségeinkkel, éppen úgy, ahogy Jézus tette, aki mindenkihez közel került.”

 

James Martin atya levélben tájékoztatta a pápát az éves Outreach, vagyis az LMBTQ-katolikusok lelkipásztori ellátásával foglalkozó konferencia eredményéről, amelyet a járvány miatti két év szünet után tartottak meg Nem Yorkban.

A pápa megjegyzi, hogy a legértékesebb dolog az, ami a személyes találkozások során történik:

„Valójában a járvány arra késztetett bennünket, hogy alternatívákat keressünk a távolság áthidalására. Arra is megtanított bennünket, hogy vannak pótolhatatlan dolgok, beleértve a szemtől szembe nézés képességét, még azokkal is, akik másként gondolkodnak, vagy akikkel úgy tűnik, hogy a különbségek elválasztanak vagy akár szembeállítanak bennünket. Amikor leküzdjük ezeket a korlátokat, rájövünk, hogy több dolog köt össze bennünket, mint amennyi elválaszt.”

Aztán így folytatja:

„Biztosítalak imáimról. Ne hagyd abba az imádkozást értem. Jézus áldjon meg téged és a Szent Szűz vigyázzon rád. Testvéretek, Ferenc.”

Ferenc pápa korábban már írt James Martinnak levelet, és felkérte, hogy közvetítse Isten „stílusát” az LMBTQ-személyeknek a „közelség, irgalom és gyengédség” jegyében.

Isten Atya, és nem tagadja meg egyetlen gyermekét sem. Isten „stílusa” pedig a „közelség, irgalom és a gyengédség”. Ezen az úton haladva megtaláljuk Istent.” – hangsúlyozta egy előző levelében Ferenc pápa, aki azt szeretné, hogy egy katolikus LMBTQ-személy, aki elutasítást tapasztal az egyházban, az ezt ne „az egyház elutasításaként”, hanem „az egyházban lévő emberek elutasításaként” élné meg, mert “az Egyház anya, aki minden gyermekét maga köré gyűjti.

A „tiszta vérű”, „szelektáló” egyház nem az Anyaszentegyház, hanem inkább egy szekta.” – zárta levelét Ferenc pápa.

Ferenc pápa kézzel írt levele:

martin_08-05-2022jpeg-c-2-1-1024x799-1.jpg

Forrás: Vatican Media