A hazugság kultúrája egyre nagyobb teret nyer a közigazgatásban

A kinshasai bíboros országának üzent, de szavai akár az egész világhoz szólhatnának.

A Kongói Demokratikus Köztársaság (KDK) kinshasai érseke december 7-én arra figyelmeztetett, hogy a hazugság kultúrája egyre nagyobb teret nyer a közép-afrikai országban.

42502193_303.jpg

Fridolin Ambongo bíboros hozzátette: „Az emberek úgy hazudnak, ahogyan lélegeznek; hazudnak, hogy elfedjék saját ostobaságukat és hozzá nem értésüket; és néha azért, hogy igazolják felelőtlenségüket”.

Ambongo bíboros, aki a Kongói Demokratikus Köztársaság keleti részén fekvő Isiro városában tett lelkipásztori látogatása során tartott katekézist, arra buzdította a kongóiakat, hogy maradjanak hűségesek hitükhöz.

„Nyilvánvaló, hogy a keresztény következetesség megélésének ára van. Ezért szólítalak benneteket arra, hogy legyetek bátrak és gyökeréig hűségesek a hitetekben – mondta a kongói bíboros december 4-én, a múlt hónapban indult zarándoklat részeként tett lelkipásztori látogatásán. – Társadalmunk jövőbeli ragyogása nagymértékben függ attól, hogyan tesztek tanúságot hitetekről és mennyire tiszta a lelkiismeretetek.”

A katekézisben, amely az Erkölcsi lelkiismeret és a keresztény koherencia címet viselte, Ambongo bíboros az imaéletre buzdított, mondván: „Sokasítsuk meg az imára, eszmecserére és tanulásra szánt pillanatokat, hogy sikeresek lehessünk ebben a közdelemben.”

Hangsúlyozta, hogy „a munka a keresztény ember örökrésze, de ha közhivatalt tölt be, a keresztény ember erkölcsi lelkiismerete nem állítható takaréklángra.”

Az elmúlt hónapban Ambongo bíboros az Egyház és az állam együttműködésére szólított fel a kongói nép szolgálatában.

“Az Egyház és az állam ugyanazoknak az embereknek a szolgálatában áll”

“Az Egyház és az állam ugyanazoknak az embereknek a szolgálatában áll” – mondta november 23-án újságíróknak azt követően, hogy audienciát tartott az ország néhány kormányzati felelősének, akiket az országgyűlés elnöke vezetett. Majd hozzátette: “Az az érdekünk, hogy együtt dolgozzunk, közösen lépjünk előre, hogy népünk méltóságban élhessen”.

Fordította: Solymosi Judit
Forrás: Aciafrique

Címkék: Állam Közjó