Vlagyimir Putyin háromszor mondott nemet Ferenc pápának

Mariupolban május 1-jén megnyíltak a humanitárius folyosók, hogy evakuálják a civileket az Azovsztal acélgyárból. Korábban az orosz elnök, Vlagyimir Putyin háromszor mondott nemet Ferenc pápának a folyosók megnyitásával kapcsolatos kérésére.

Május elsején kezdték el az evakuálást az ENSZ kéksisakosai és a Vöröskereszt munkatársai az orosz katonai alakulatokkal megegyezve, hogy kimenekítsék az ott rekedt több száz civilt (főleg nőket és gyerekeket) és az Azov-ezredet a mariupoli ipari komplexumból, a hetek óta megszállt városból.

img1_2.jpg

Az Il Messaggero és az Il Giornale olasz lapok közzétették azt az információt, hogy Ferenc pápa háromszor próbálta meggyőzni Putyin orosz elnököt erről a lehetőségről: egyrészt a Szentszék tevékenységén keresztül; másrészt Kirill moszkvai ortodox pátriárka segítségét kérve, aki közel áll a Kreml első emberéhez; valamint úgy is, hogy rendelkezésre bocsátottak volna vatikáni hajókat a civil lakosság kimenekítésére.

Visvaldas Kulbokas kijevi nuncius megerősítette az olasz Sky Tg24 hírcsatornának, hogy az orosz hadsereg megakadályozta a humanitárius missziót. „Egy közös javaslat volt folyamatban, amelynek része lettem volna én is személyesen, és a Moszkvai Patriarkátushoz tartozó Ukrán Ortodox Egyház egyik püspöke. El kellett volna mennünk Mariupolba, hogy megpróbáljunk helyben segíteni az embereknek, és ha lehet, evakuáljuk őket. A missziót március végén kellett volna végrehajtani, de nem tudtuk megtenni. Nem lehet úgy, hogy az orosz katonai vezetők nem tartják ellenőrzés alatt a területet, nem adnak biztosítékokat. Ha nem adnak szabad utat, senki nem juthat be.”

Kulbokas érsek azt is felfedte, hogy egy másik javaslatban a pápa jótékonysági hivatalának vezetőjéről, Konrad Krajewski bíborosról volt szó: „Kész volt személyesen elmenni Mariupolba, de semmi nem történt. Sok erőfeszítés, sok munka van ebben, de mindmáig nem sok eredménnyel.”

Pietro Parolin vatikáni államtitkár a La Stampa napilapnak adott interjúban elmondta, hogy a Szentatya szeretne apostoli útra menni Ukrajnába, „de ennek megvalósulása azon múlik, van-e lehetőség arra, hogy valós javulást érjünk el az ország helyzetében”.

Forrás: Iltempo.it

Fotó: Vatican News

Címkék: Háború