160 millió gyermek érintett a gyermekmunkában

Június 12-én van a gyermekmunka elleni világnap, amelyet 2002-ben tartottak meg először a Nemzetközi Munkaügyi Szervezet kezdeményezésére azért, hogy ráirányítsa a figyelmet a jelenségre, amely kiskorúak millióinak jogait sérti mélyen szerte világon.

Az International Labour Organization (ILO),  vagyis a Nemzetközi Munkaügyi Szervezet az ENSZ 1919-ben alapított szakosodott szervezete, melynek legfőbb célkitűzése a munkavállalók alapvető munkaügyi és szociális jogainak védelme. A szervezet minden, a munkaerőpiacon megjelenő, 12 évnél fiatalabb munkavállalót gyerekmunkásként tart számon. Az ILO a 18 éves kor alattiak heti 14 óra feletti munkavégzését gyermekmunkának minősíti, amelyet a fiatal jövőbeli munkaerőpiaci és életesélyei szempontjából károsként határoz meg. A munkát vállaló kiskorúak 70 százaléka a mezőgazdaságban dolgozik.

img1_3.jpg

Az ILO célja idén fokozottan is felhívni a figyelmet arra, hogy a kormányzati szociális védelmi rendszerek kiépítése és működtetése nélkülözhetetlen a szegénység és a kiszolgáltatottság elleni küzdelemben, s nélkülük a gyermekmunka felszámolása és megelőzése sem lehetséges. A szociális védelem egyszerre emberi jog és hatékony politikai eszköz annak megakadályozására, hogy a családok gyermekmunkához folyamodjanak válság idején.

Az ILO 2020 eleji adatai szerint körülbelül 160 millió gyermek – 63 millió lány és 97 millió fiú – érintett a gyermekmunkában, ami azt jelenti, hogy világszerte tíz gyermekből csaknem egy biztosan kiskorú munkavállaló. Tehát gyermekek és fiatalok millióiról van szó, akiket még akkor is megfosztanak az oktatáshoz, a pihenéshez, a szabadidőhöz való joguk gyakorlásához szükséges idejüktől, ha csak a nap töredékét kénytelenek munkavégzéssel eltölteni, aminek következtében életkilátásaik fokozatosan szűkülnek.

Az idei világnap mottója „Univerzális szociális védelem a gyermekmunka felszámolásáért” volt.

Ferenc pápa vasárnap emlékezett meg a világnapról:

Ma van a gyermekmunka elleni világnap. Mindannyian kötelezzük el magunkat e csapás felszámolása mellett, hogy egyetlen gyermeket se fosszanak meg alapvető jogaitól, és ne kényszerítsenek munkára. A munkával kizsákmányolt gyermekek drámai valósága felszólítás mindannyiunk lelkiismerete számára!

Címkék: Gyermekmunka